Шеста седница Сената Универзитета у Београду у НТП Београд - Представљени и рад и резултати Парка - Naučno-tehnološki park Beograd

Шеста седница Сената Универзитета у Београду у НТП Београд – Представљени и рад и резултати Парка

Научно-технолошки парк Београд имао је част и задовољство да данас буде домаћин шесте Седнице Сената Универзитета у Београду.

Пре почетка седнице, Гордана Даниловић Грковић, в.д. директора Научно-технолошког парка Београд упознала је чланове Сената са радом и резултатима, подсетивши да је Парк основан у партнерству Владе РС (у име Владе, Министарство просвете, науке и технолошког развоја), Града Београда и Универзитета у Београду, уз подршку Владе Конфедерације Швајцарске, као место спајања и размене између институција, науке и привреде.

Даниловић Грковић је указала на развојни пут научно-технолошког парка на Звездари, истичући значај и важност оваквих инструмената подршке за развој и комерцијализацију иновација у друштву. Чланови Сената су се упознали са програмима подршке коју Парк обезбеђује својим чланицама и сарадњом коју НТП Београд остварује са другим научно-технолошким парковима у региону и организацијама које подржавају иновације.

Истакнуто је да се за 3 године пословања у НТП Београд развија више од 70 стартап и развојних технолошких компанија, које радно ангажују око 650 инжењера, док је процена да су компаније чланице током 2018. године приходовале 20 милиона евра. Уз алумни компаније из Бизнис инкубатора техничких факултета Београд, развијена је мрежа са више од 100 компанија и преко 1.000 запослених. Такође, представљено је и неколико успешних примера компанија чланица и њихових производа који су настали у Парку.

Жеља нам је да ширимо овакав модел развоја и да у свим универзитетским центрима у Србији – Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Чачку имамо технолошке паркове, јер са оваквим центрима и подршком младима да се охрабе да иновирају и закораче у предузетништво, сви заједно можемо допринети да наша земља напредује и кроз неколико година изгледа знатно другачије – истакла је в.д. директорка НТП Београд, наглашавајући да су иновације кључни елемент конкурентности сваке земље, а да се улагањем у науку и подстицањем младих да иновирају, млади образовни кадар задржава и запошљава у земљи, а одлив мозгова замењује извозом паметних производа и услуга.

Даниловић Грковић је истакла да су врата Парка отворена за све факултете, и заједно са Иванком Поповић, ректорком Београдског Универзитета позвала све чланице Универзитета да заједно допремо и радимо на томе да се што више младих подстакне и анимира за предузетништво.