НАША 2020 - НТП РЕТРОСПЕКТИВА - Naučno-tehnološki park Beograd

NAŠA 2020 – NTP RETROSPEKTIVA

Vreme kreativnog buđenja – tako je sagovornik na jednom od webinar-a koje smo organizovali ove godine nazvao period martovske izolacije u Corona krizi. Kada je u godini za nama sve usporilo, inovacije su još jednom „povukle“ napred.

„New normal“ okruženje iznedrilo je potrebu za novim, inovativnim, tehnološkim rešenjima, pa iako je vreme izazovno za sve igrače na tržištu, podrška razvoju inovacijama ne sme da stane.

U 2020. zato, ni mi nismo usporavali – prilagodili smo se novim okolnostima i dali sve od sebe da dodatno podržimo i podstaknemo razvoj inovacionog ekosistema. I kad sumiramo prethodnih 365 dana, imamo bar toliko i razloga da budemo ponosni.

– Šta je na kraju nego novi početak – tako NTP Beograd 2020. završava otpočinjanjem novog programa podrške startap zvezdama u usponu – Raising Starts, prvog ovog tipa u Srbiji koji istovremeno obezbeđuje i stručnu i finansijsku podršku (do 15.000 CHF) startapima u najranijim fazama razvoja (prijave su otvorene do 25. januara 2021. godine). Uz podršku Vlade Švajcarske kroz  projekat „Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova“ program će kroz više javnih poziva u naredne 3 godine podržati razvoj do 100 novih startap kompanija, a pored Beograda proširiće svoj obuhvat u regione Niša i Čačka, što će doprineti povećanju izvoza, novih zapošljavanja i omogućiti mladima da iz Srbije razvijaju inovativne proizvode koji su rame uz rame sa svetom.

– Već sada kompanije članice NTP Beograd izvoze u više od 40 zemalja na svetu! I to je samo jedan od sjajnih rezultata koje beležimo u 5 godina rada, koliko smo obeležili ove godine.  Od svog osnivanja 2015, NTP Beograd je podržao više od 100 kompanija u razvoju i komercijalizaciji inovativnih proizvoda i usluga, a kompanije članice danas zapošljavaju više od 850 visoko-obrazovanih.

– U 2020. godini naša zajednica postala je bogatija za 3 nove tehnološko razvojne kompanije, dok smo kroz naše programe u ovoj godini podržali 22 startap kompanije i tima! Uvek smo najponosniji na uspehe naših članica – kompanije LeanPay i B2Bee podigle su u ovoj godini nove investicije, UrbiGo je započeo serijsku proizvodnju, Lepo Company je izabran za predstavnika Srbije na ESG globalnom takmičenju startapova, dok je kompanija Logik dobitnik  priznanja za najbolji proces selekcije u kategoriji IT kompanija, po oceni sajta Poslovi Infostud. Kompanija Termovent je pokrenula Termovent Akademiju u cilju da  studentima u praksi prikaže teorijsko znanje koje stiču na fakultetima, a u NTP je otvoren trening centar u okviru Akademije. Ova kompanija ponela je i titulu Poslodavac godine za 2020. godinu po oceni Srpske asocijacije menadžera (SAM), a veliki uspeh napravili su i početkom ove godine kada su za manje od 2 nedelje kreirali najmoderniju BSL-2 laboratoriju za Covid-19 na Balkanu u okviru Kliničkog centra Srbije, čime je značajno ubrzano testiranje uzoraka na Covid-19. I drugi inovatori iz naše zajednice pomogli su u suzbijanju širenja ove globalne pandemije. Marko Panić, osnivač kompanije Smart Research i  Nikola Krstić, osnivač Anora Technologies, odazvali su se pozivu države za razvoj tehničkih rešenja za suzbijanje efekata pandemije, i njihova inovativna rešenja:  prvi srpski respirator i LifeMask višekratne zaštitne maske, našla su se među 12 projekata odabranih od strane Fonda za inovacionu delatnost!

– Prvi uzorci i prototipi ovih inovativih rešenja u borbi protiv Covid-19, štampani su u našim inovacionim laboratorijama, koje su odmah po proglašenju pandemije prepoznate i stavljene na raspolaganje mejkerima iz zajednice, pa je na 3D štampačima  i laserima tokom trajanja vanrednog stanja proizvedeno i gotovo 15.000 komada zaštitnih stakala i držača za vizire, u saradnji sa inicijativom Vizionari Srbije i Polyhedra Lab!

– Ove laboratorije dodatno su unapređene ove godine čime su znatno povećane mogućnosti inovativnih kompanija u NTP Beograd da brzo i pravovremeno, uz niže troškove, razvijaju prototipe i nova rešenja u delu modeliranja, fizičke izrade i testiranja. U saradnji sa Vladom Republike Srbije, prošireni su kapaciteti Inovativne 3D laboratorije koja je inicijalno uspostavljena uz podršku Vlade Konfederacije Švajcarske, pa su u 2020. formirane dve potpuno nove laboratorije (kompanije članice NTP Beograd danas na raspolaganju imaju ukupno 3 inovacione laboratorije u funkciji izrade i dorade inovativnih proizvoda u različitim fazama razvoja – CNC Lab, Laser Lab, 3D Innovation Lab).

– Nastavkom saradnje i novim partnerstvima sa međunarodnim partnerima ojačali smo i unapredili postojeće programe podrške i dodatno povećali vidljivost startapa iz Srbije na svetskoj mapi, uz prilike za širenje mreže kontakata. Sa partnerima iz UAE prvi put smo u Srbiju doveli AIM Startup takmičenje, otvorivši vrata ovog ogromnog tržišta za srpske inovacije. Sa Inovacionim forumom Kembridž, drugu godinu za redom realizovali smo  pred-akceleratorski program za inovacije u zdravstvu ImagineIF!, a sa Colosseum Sport Israel, započeli drugi bootcamp za sports-tech startape za podršku razvoju tehnoloških rešenja u sferi sporta.

– ZOOM ekrani tokom pandemije u prvoj polovini godine, zamenili su meetup-e u Zvezdarskoj šumi – od marta do juna organizovali smo više od 15 online događaja, sa preko 40 sagovornika, a pridružilo nam se više od 7.500 mladih! Okupivši zajednicu online, i dalje nastavljamo da promovišemo tehnološko preduzetništvo kroz seriju edukativnih događaja obrađujući aktuelne teme, relevantne za razvoj i osnivanje novih startapova.

– Na poziv brojnih organizacija, domaćih i internacionalnih događaja posvećenih razvoju inovacija i preduzetništva, prezentovali smo svoj rad, aktuelne programe podrške kao i  inovativne proizvode kompanija članica u duhu daljeg umrežavanja, popularizacije tech preduzetništva i promocije inovacija iz Srbije.

– Ni u izazovnim vremenim nismo prekinuli višegodišnju tradiciju pa su i ove godine održana dva studentska startap kampa  ParkUP! (sedmodnevni zimski i jednodnevni online mini letnji) koja su više od 100 akademaca uvele u svet tehnološkog preduzetništva.

– Uz poštovanje bezbednosnih mera,  kad god je epidemiološka situacija dozvoljavala, ugostili smo strane delgacije (iz Nemačke, Švajcarske, Izraela, Monaka…), kao i lokalne, promovišući uspešne preduzetničke priče i podstičući zajedničku saradnju na jačanju podrške i razvoju ovdašnjeg inovacionog ekosistema.

– Uspešno smo priveli kraju i projekat  „Uspostavljanje otvorenog inovacionog sistema Jadransko-jonske regije“, koji je otključao inovacioni potencijal i doneo nove prilike za međuregionalnu saradnju na polju inovacija, između istraživača i sektora malih i srednjih preduzeća u ovoj regiji.

– Naše nastojanje i potencijal da dalje unapređujemo razvoj visokotehnoškog sektora, ohrabrimo i obučimo što više mladih za tehnološko preduzetništvo prepoznali su i brojni mediji, koji su izveštavali o aktivnostima i rezultatima Parka, rešenjima i inovacijama naših članica, te smo posebno zahvalni na ovakvoj saradnji u popularizaciji kulture inovacija.

Šta nam donosi Nova godina teško je predvideti. „New normal“ menja način na koji živimo i poslujemo – neka od rešenja i modela koja smo usvojili promeniće  poslovanje zauvek, neke stavri će se vratiti na staro, ali su nas nove okolnosti svakako naučile kako da svoje poslovanje prilagodimo okolnostima i isporučimo dodatnu vrednost. Kako tehnologija rizike zna da pretvori u prilike, i pojedinci i startapi i kompanije već rade na razvoju novih rešenja za Covid-19, pa će nova godina na polju inovacija svakako biti još dinamičnija i nepredvidiva.

Izazovana vremena, kako smo pomenuli i na početku ovih redova,  donose kreativno buđenje i radujemo se da vidimo nove neverovatne startap priče i inovacije, spremni da svojim programima i inicijativama podržimo njihov razvoj i pomognemo u prevazilaženju izazova.

Neka nam 2021. donese zdravlje, inspiraciju i uspeh! I čuvajmo sebe i druge!

Vaš NTP tim

Deo naše 2020. pogledajte i u galeriji