НАША 2023 - НТП БЕОГРАД РЕТРОСПЕКТИВА - Naučno-tehnološki park Beograd

НАША 2023 – НТП БЕОГРАД РЕТРОСПЕКТИВА

Глобално посматрано, 2023. била је тешка година за стартапе и IT индустрију, са највећим таласом отпуштања и знатно опрезнијим приступом и стратегијама инвеститора. Дешавања на светском тржишту прелила су се и на домаћи терен. Ипак, континуирана подршка раним фазама развоја, у којој се налази и највећи број стартапа у екосистему, подупрела је и његов континуиран развој у претходних 365 дана.

НТП је и током 2023. дао значајан допринос развоју иновационог екосистема, првенствено кроз услуге и програме који су подржали технолошке компаније у свим фазама развоја у њиховом убрзаном развоју, тежњама за глобалним ширењем и јачањем позиције пред инвеститорима и потенцијалним партнерима. Сумирајући минулу годину, издвајамо неке од окосница наших активности због којих имамо великих разлога да будемо поносни и да се радујемо свему што долази.

Подршка за развој нових стартап компанија – Завршетком године обележили смо крај трећег циклуса Raising Starts програма. Истовремено, приводимо крају рад са стартапима из прве фазе четвртог циклуса, за који је стигло рекордних 270 пријава! У овом циклусу 40 стартапа изборило је учешће у првој фази програма, и већ средином јануара pitch-оваће за пролазак у следећу. Досадашњи резултати првог pre-seed акцелератора у Србији потврђују његов утицај на екосистем и даљи раст броја стартапа – кроз претходна три позива за Raising Starts програм више од 120 тимова и компанија прошло је кроз веома специфичне пословне обуке врхунских стручњака, и подржано је оснивање 54 нове стартап компаније у Београду, Нишу и Чачку које су добиле стручну подршку и финансирање. Алумнисти програма настављају да нижу успехе и у 2023Collabwriting освојио је награду за најбољи стартап југоистичне Европе и инвестициону награду од 880.000 еур, ZenHire и Outpost Chess подигли су нове инвестиције у овој години, док је Noxatex освојио прво место на EIT Jumpstarter у категорији хране уз награду од 10.000 долара! Још великих успеха је пред њима!

Ширење заједнице –  Наша заједница наставља да расте – у 2023. богатији смо за више од 30 нових стартапа и растућих компанија, па на крају 2023 бројимо више од 220 подржаних тимова и компанија од оснивања, које запошљавају преко 2.200 високобразованих и извозе у 50+ земаља. Проширили смо и наш менторски pool, као и базу фондова и инвестиционих група која сада броји њих више од 70, и одржали на десетине office hours са инвеститорима, као и менторских и pitch сесија за стартапе. Оснажили смо везе и међу оснивачима и додатно јачали заједништво на спортским данима, кроз више од 60 одиграних мечева међу компанијама из заједнице.

Go global мисије – Посебно смо током године за нама ојачали сегмент интернационлизације и глобалног ширења стартапа са 3 go global мисије које смо организовали у сарадњи са међународним партнерима: AIM Startup такмичење (Абу Дхаби), Mission France и Start.up! Germany Tour. Додатно, одвели смо компаније у епицентар међународних тецх догађаја – од VivaTech конференције, највећег гејминг сајма на свету Gamescom одржаног овог лета у Келну, преко Slush-а, највеће европске конференције за фоундере и China Fair Tech-а на коме су наши стартапи имали изузетно запажен наступ.

Раст – Упркос неповољнијем инвестиционом окружењу, компаније из заједнице подигле су током 2023. године 43,9 милиона нових инвестиција, остварујући запажене успехе и резултате – NOVELIC је склопио стратешко партнерство са индијском компанијом Sona, LeadDelta био је први SaaS производ на ProductHunt-у, платформа Joberty постала је доступна у свим земљама света, повезујући програмере и ИТ компаније широм планете.

IP компонента – Посебан допринос развоју екосистема пружили смо јачањем подршке у области заштите права интелектуалне својине (IP), уз подршку и сарадњу Швајцарског федералног института за интелектуалну својину. Осим континуиране експертске подршке компанијама, учествовали смо у креирању првог Водича за интелектуалну својину за стартапе из Србије, и одржали неколико едукативних радионица и предавања о IP алатима. Посебно су интезивиране активности у домену едукације истраживачког сектора, technology transfer-а и комерцијализације иновација у раду са академијом и научним сектором, на чему ће велики фокус бити и током 2024. године. Успоставили смо и сарадњу са Правним факултетом у Београду на јачању правне подршке иновационом предузетништву и већем укључивању њихових студената подршци развоју иновација.

Охрабрење будућих технолошких предузетника – Настављен је интензиван рад и на развоју будуће генерације технолошких предузетника. У оквиру нашег студентског стартап кампа ParkUP!, о основама у развоју стартапа обучили смо 60ак младих академаца што је резултирало са 11 нових студентских иновативних идеја насталих на овом инспиративном догађају. Кроз бројне организоване посете угостили смо и о технолошком предузетништву мотивисали академце са свих факултета, а у сарадњи са Центром за развој каријере Универзитета у Београду организовали и два Каријерна ћаскања, у циљу каријерног развоја студената у технолошком сектору. Радили смо и са наставним кадром на факултетима у циљу оснаживања њихових капацитета да подрже и мотивишу студенте у раном развоју пословних идеја.  За подршку усавршавању запослених, студента и континуирану успешну сарадњу добили смо и специјалну повељу захвалности Математичког факултета УБ. Другу годину за редом подржали смо и студентски bootcamp у Западној Србији – Кампино.

Јачање регионалне мреже – Искуство и знање делили смо и са другим актерима екосистема. У последње четири године, уз подршку Владе Швајцарске, спроводимо сталне активности на поспешивању регионалног развоја у Србији заснованог на иновацијама, кроз јачање капацитета научно-технолошких паркова у Нишу и Чачку кроз пројекат “Технопарк Србија 2 – Подстицанје извоза кроз развој технолошких паркова”. Од краја ове године, успостављена је и сарадња и подршка НТП Београд развоју 5 регионалних иновационих стартап центара, на иницијативу Министарства науке, технолошког развоја и иновација, уз подршку Фонда за иновациону делатност.

Размена знања – Препознати као регионални пример подршке убрзаног технолошког развоја, искуства и знање у успостављању и креирању инструмената подршке преносимо и партнерима у региону, првенствено за развој првог НТПа у Републици Српској, као и колегама у Црној Гори, где је у сарадњи са Техноплолис и НТП Црне Горе током ове године подржана реализација предакцелераторског програма BoostMeUp. Као успешан пример у региону, искуства нашег тима делили смо и на међународној сцени – од Казахстана преко Кореје, одржавајући активну укљученост и ширење мреже кроз Међународну асоцијацију научно-технолошких паркова (IASP).

Популаризација иновацијаДодатно смо у 2023. оснажили везе технолошког предузетништва и медија и кроз експертска знања донели новинарима из онлине, ТВ и штампаних медија додатан увид и боље разумевање функционисања стартапа и динамике инвестиција, охрабрујући их у извештавању о релевантим стартап темама. Узели смо и активно учешће на конференцијама, едукативним и промотивним догађајима говорећи и популаризујући значај и подршку развоју иновација.

Хуманост – Удружени, заједно са компанијама чланицама спровели смо у 2023. године 4 хуманитарне акције са индивидуалним донацијама ка удружењима Живимо заједно и Аутономни женски центар, укључујући два хуманитарна базара са средњом занатском школом Раковица за децу са посебним потребама.

На крају године радујемо се новим почецима – новим идејама, новим компанијама, новим приликама за развој целокупне заједнице и увећања видљивости овдашњег екосистема глобално.

Нека нова 2024. доносе 366 добрих дана!