НАША 2023 - НТП БЕОГРАД РЕТРОСПЕКТИВА - Naučno-tehnološki park Beograd

NAŠA 2023 – NTP BEOGRAD RETROSPEKTIVA

Globalno posmatrano, 2023. bila je teška godina za startape i IT industriju, sa najvećim talasom otpuštanja i znatno opreznijim pristupom i strategijama investitora. Dešavanja na svetskom tržištu prelila su se i na domaći teren. Ipak, kontinuirana podrška ranim fazama razvoja, u kojoj se nalazi i najveći broj startapa u ekosistemu, poduprela je i njegov kontinuiran razvoj u prethodnih 365 dana.

NTP je i tokom 2023. dao značajan doprinos razvoju inovacionog ekosistema, prvenstveno kroz usluge i programe koji su podržali tehnološke kompanije u svim fazama razvoja u njihovom ubrzanom razvoju, težnjama za globalnim širenjem i jačanjem pozicije pred investitorima i potencijalnim partnerima. Sumirajući minulu godinu, izdvajamo neke od okosnica naših aktivnosti zbog kojih imamo velikih razloga da budemo ponosni i da se radujemo svemu što dolazi.

Podrška za razvoj novih startap kompanija – Završetkom godine obeležili smo kraj trećeg ciklusa Raising Starts programa. Istovremeno, privodimo kraju rad sa startapima iz prve faze četvrtog ciklusa, za koji je stiglo rekordnih 270 prijava! U ovom ciklusu 40 startapa izborilo je učešće u prvoj fazi programa, i već sredinom januara pitch-ovaće za prolazak u sledeću. Dosadašnji rezultati prvog pre-seed akceleratora u Srbiji potvrđuju njegov uticaj na ekosistem i dalji rast broja startapa – kroz prethodna tri poziva za Raising Starts program više od 120 timova i kompanija prošlo je kroz veoma specifične poslovne obuke vrhunskih stručnjaka, i podržano je osnivanje 54 nove startap kompanije u Beogradu, Nišu i Čačku koje su dobile stručnu podršku i finansiranje. Alumnisti programa nastavljaju da nižu uspehe i u 2023Collabwriting osvojio je nagradu za najbolji startap jugoistične Evrope i investicionu nagradu od 880.000 eur, ZenHire i Outpost Chess podigli su nove investicije u ovoj godini, dok je Noxatex osvojio prvo mesto na EIT Jumpstarter u kategoriji hrane uz nagradu od 10.000 dolara! Još velikih uspeha je pred njima!

Širenje zajednice –  Naša zajednica nastavlja da raste – u 2023. bogatiji smo za više od 30 novih startapa i rastućih kompanija, pa na kraju 2023 brojimo više od 220 podržanih timova i kompanija od osnivanja, koje zapošljavaju preko 2.200 visokobrazovanih i izvoze u 50+ zemalja. Proširili smo i naš mentorski pool, kao i bazu fondova i investicionih grupa koja sada broji njih više od 70, i održali na desetine office hours sa investitorima, kao i mentorskih i pitch sesija za startape. Osnažili smo veze i među osnivačima i dodatno jačali zajedništvo na sportskim danima, kroz više od 60 odigranih mečeva među kompanijama iz zajednice.

Go global misije – Posebno smo tokom godine za nama ojačali segment internacionlizacije i globalnog širenja startapa sa 3 go global misije koje smo organizovali u saradnji sa međunarodnim partnerima: AIM Startup takmičenje (Abu Dhabi), Mission France i Start.up! Germany Tour. Dodatno, odveli smo kompanije u epicentar međunarodnih tech događaja – od VivaTech konferencije, najvećeg gejming sajma na svetu Gamescom održanog ovog leta u Kelnu, preko Slush-a, najveće evropske konferencije za foundere i China Fair Tech-a na kome su naši startapi imali izuzetno zapažen nastup.

Rast – Uprkos nepovoljnijem investicionom okruženju, kompanije iz zajednice podigle su tokom 2023. godine 43,9 miliona novih investicija, ostvarujući zapažene uspehe i rezultate – NOVELIC je sklopio strateško partnerstvo sa indijskom kompanijom Sona, LeadDelta bio je prvi SaaS proizvod na ProductHunt-u, platforma Joberty postala je dostupna u svim zemljama sveta, povezujući programere i IT kompanije širom planete.

IP komponenta – Poseban doprinos razvoju ekosistema pružili smo jačanjem podrške u oblasti zaštite prava intelektualne svojine (IP), uz podršku i saradnju Švajcarskog federalnog instituta za intelektualnu svojinu. Osim kontinuirane ekspertske podrške kompanijama, učestvovali smo u kreiranju prvog Vodiča za intelektualnu svojinu za startape iz Srbije, i održali nekoliko edukativnih radionica i predavanja o IP alatima. Posebno su intezivirane aktivnosti u domenu edukacije istraživačkog sektora, technology transfer-a i komercijalizacije inovacija u radu sa akademijom i naučnim sektorom, na čemu će veliki fokus biti i tokom 2024. godine. Uspostavili smo i saradnju sa Pravnim fakultetom u Beogradu na jačanju pravne podrške inovacionom preduzetništvu i većem uključivanju njihovih studenata podršci razvoju inovacija.

Ohrabrenje budućih tehnoloških preduzetnika – Nastavljen je intenzivan rad i na razvoju buduće generacije tehnoloških preduzetnika. U okviru našeg studentskog startap kampa ParkUP!, o osnovama u razvoju startapa obučili smo 60ak mladih akademaca što je rezultiralo sa 11 novih studentskih inovativnih ideja nastalih na ovom inspirativnom događaju. Kroz brojne organizovane posete ugostili smo i o tehnološkom preduzetništvu motivisali akademce sa svih fakulteta, a u saradnji sa Centrom za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu organizovali i dva Karijerna ćaskanja, u cilju karijernog razvoja studenata u tehnološkom sektoru. Radili smo i sa nastavnim kadrom na fakultetima u cilju osnaživanja njihovih kapaciteta da podrže i motivišu studente u ranom razvoju poslovnih ideja.  Za podršku usavršavanju zaposlenih, studenta i kontinuiranu uspešnu saradnju dobili smo i specijalnu povelju zahvalnosti Matematičkog fakulteta UB. Drugu godinu za redom podržali smo i studentski bootcamp u Zapadnoj Srbiji – Kampino.

Jačanje regionalne mreže – Iskustvo i znanje delili smo i sa drugim akterima ekosistema. U poslednje četiri godine, uz podršku Vlade Švajcarske, sprovodimo stalne aktivnosti na pospešivanju regionalnog razvoja u Srbiji zasnovanog na inovacijama, kroz jačanje kapaciteta naučno-tehnoloških parkova u Nišu i Čačku kroz projekat „Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova“. Od kraja ove godine, uspostavljena je i saradnja i podrška NTP Beograd razvoju 5 regionalnih inovacionih startap centara, na inicijativu Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, uz podršku Fonda za inovacionu delatnost.

Razmena znanja – Prepoznati kao regionalni primer podrške ubrzanog tehnološkog razvoja, iskustva i znanje u uspostavljanju i kreiranju instrumenata podrške prenosimo i partnerima u regionu, prvenstveno za razvoj prvog NTPa u Republici Srpskoj, kao i kolegama u Crnoj Gori, gde je u saradnji sa Tehnoplolis i NTP Crne Gore tokom ove godine podržana realizacija predakceleratorskog programa BoostMeUp. Kao uspešan primer u regionu, iskustva našeg tima delili smo i na međunarodnoj sceni – od Kazahstana preko Koreje, održavajući aktivnu uključenost i širenje mreže kroz Međunarodnu asocijaciju naučno-tehnoloških parkova (IASP).

Popularizacija inovacijaDodatno smo u 2023. osnažili veze tehnološkog preduzetništva i medija i kroz ekspertska znanja doneli novinarima iz online, TV i štampanih medija dodatan uvid i bolje razumevanje funkcionisanja startapa i dinamike investicija, ohrabrujući ih u izveštavanju o relevantim startap temama. Uzeli smo i aktivno učešće na konferencijama, edukativnim i promotivnim događajima govoreći i popularizujući značaj i podršku razvoju inovacija.

Humanost – Udruženi, zajedno sa kompanijama članicama sproveli smo u 2023. godine 4 humanitarne akcije sa individualnim donacijama ka udruženjima Živimo zajedno i Autonomni ženski centar, uključujući dva humanitarna bazara sa srednjom zanatskom školom Rakovica za decu sa posebnim potrebama.

Na kraju godine radujemo se novim počecima – novim idejama, novim kompanijama, novim prilikama za razvoj celokupne zajednice i uvećanja vidljivosti ovdašnjeg ekosistema globalno.

Neka nova 2024. donose 366 dobrih dana!