Наша 2019 - НТП ретроспектива - Naučno-tehnološki park Beograd

Naša 2019 – NTP retrospektiva

Na pragu smo  20. godine 3. milenijuma iliti 20. godine 21. veka. Igra brojevima je zanimljiva, varijacije brojne, a očekivanja od godine pred nama – standardno velika.

Na pragu nove, skloni smo da analiziramo godinu za nama, pa iako ne smatramo sebe nostalgičnim, ne bežimo od klišea  “da se na kratko osvrnemo” na 2019. Tim pre što je za nas bila jedna od najsadržajnijih i najuzbudljivijih do sada!

Cilj je uvek isti – ubrzan razvoj inovacionog ekosistema, pa se najviše i dičimo svojom zajednicom, koja je u 2019. postala bogatija za 9 novih rastućih visokotehnoloških  i 18 startap kompanija!

– Ponosni smo na uspehe naših članica koji su i naši uspesi, pa hajde da izdvojimo neke od njih:  kompanija LeanPay došla je u 2019. do novih investicija (fonda SV Ventures) i novih tržišta, kompanije: Phytonet, NovelIC, Anoris technology, Pirate Art i Digital worx dobili su grantove Fonda za inovacionu delatnost, kompanija Desing proglašena je  za najinovativniju kompaniju u prehrabenoj industriji (nagrada Srpske asocijacije menadžera), Flixbus je pokrenuo prve zelene linije iz Srbije, na inicijativu Teodeska oformljen je prvi Institut za veštačku inteligenciju u Srbiji, startap FarmFit, nastao na našem letnjem studenstkom kampu, pobedio je na regionalnom takmičenju za najbolju inovaciju Sarajevo Unlimited, dok je Anoris Technologies osvojio četvrto mesto na takmičenju za Najbolju tehnološku inovaciju…

– Značajno smo u 2019. unapredili uslove za rad kompanija novim sadržajima u prostoru, te započinjanjem širenja inovacione laboratorije koja će omogućiti razvoj još većeg broja hardverskih proizvoda! Takođe, postali smo i prva 5G testna zona u ovom delu Evrope u saradnji sa kompanijom Telenor.

– Zaključili smo 3 velika međunarodna partnerstva! Sa Inovacionim forumom Kembridž pokrenuli smo i realizovali prvi pred-akceleratorski program za inovacije u zdravstvu (naredni je zakazan već za sredinu januara 2020); sa Colosseum Sport Israel, inicirali smo i sproveli program podrške za sports-tech startape, prvi takav u Srbiji i organizovali Sports-Tech Samit kojij je pokrenuo diskusiju o tech promenama u sferi sporta, dok smo sa partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata dogovorili učešće srpskih inovacija na Godišnjem investicionom sastanku u Dubaiju (uskoro otvaranje poziva za startape).  Ova partnerstva su  nam omogućila širenje portfolija programa podrške namenjenih ovim industrijama kao i međunarodnu vidljivost,  izloženost i pozicioniranje sprskih inovacija na svetskoj pozornici.

– Nastavljena je saradnja sa Gradom Beogradom u podršci razvoju inovacija, te je i u ovoj godini Grad Beograd podržao 5 startap kompanija u iznosu od 5 miliona dinara za razvoj novih tehnologija u okviru Naučno-tehnološkog parka Beograd.

– Više od 100 mladih ljudi uplovilo je u svet tehnološkog preduzetništva kroz naš studenstki startap kamp ParkUP! (zimski i letnji ) koji je postao prestižni program za sve genijalce sa beogradskog univerziteta (naredna ParkUP! avantura je u februaru 2020).

– Tokom 2019. posetilo nas je i  više od 570 učenika iz cele Srbije, upoznavši se sa svetom novih tehnologija i nauke. Organizovali smo i bili domaćini gotovo 150  događaja sa ciljem da se naši članovi ali i tehnološka zajednica upoznaju sa različitim segmentima razvoja preduzetništva i inovacija, kao i da prošire svoju mrežu i steknu značajne kontakte koji će olakšati i unaprediti njihov dalji razvoj. Sveukupno, u 2019. beležimo više od  6.500 posetilaca!

– Na poziv brojnih organizacija, NTP Beograd je učestvovao i prezentovao svoj rad i rezultate na velikom broju domaćih i internacionalnih događaja posvećenih inovativnom ekosistemu, promociji nauke, tehnopreduzetništvu, a takođe smo pomogli prezentovanje inovativnih proizvoda kompanija članica NTP Beograd na tim događajima.

– Tokom 2019. ugostili smo i jednog stranog predsednika (NJ.E. dr Armen Sarkisjan, predsednika Jermenije), jednog stranog premijera (gospodina Petera Pelegrinija, premijera Slovačke), delegaciju švajcarskih parlamentaraca,  i brojne strane delegacije,  pre svega iz Kine, Evropske Unije i Zapadnog Balkana, nastavljajući da promovišemo srpske inovacije i preduzetničke priče.

– Kroz Adrion projekat „Uspostavljanje otvorenog inovacionog sistema Jadransko-jonske regije“, na kome je NTP Beograd jedan od partnera, dodeljeni su inovacioni vaučeri za 10 inovativnih projekata koje zajednički razvijaju istraživački centri i mala i srednja preduzeća u Jadransko-jonskoj regiji. Cilj ovakve podrške je komercijalizacija istraživanja u dobre poslovne modele, a među nagrađenima su i Univerzitet u Beogradu i preduzeće RPG Katica Rajković iz Srbije.

–  Za poseban doprinos i dugogodišnje zalaganje za razvoj inovacija i preduzetništva, v. d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd, Gordana Danilović Grković, odlikovana je u 2019. zlatnom medaljom Sretenjskog ordena. Naš tim tokom 2019. pojačan je sa nekoliko novih kolega i praktikanata koji su neizmernim trudom i radom u prethodnoj godini doprineli da Naučno-tehnološki park bude mesto koje odiše energijom, motivacijom i idejama.

– Naše nastojanje i potencijal da dalje unapređujemo razvoj visokotehnoškog sektora, ohrabrimo i obučimo što više mladih za tehnološko preduzetništvo,  na koncu godine još jednom je prepoznala Vlada Švajcarske Konfederacije. Nakon dugogogodišnje podrške razvoju inovacija, 27. decembra potpisan je Memorandum između dve vlade (Srbije i Švajcarske) o implementaciji projekta Tehnopark Srbija 2 – podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”, kojim će model, znanje i iskustavo NTP Beograd biti preneto u Niš i Čačak kako bi se pomogao dalji razvoj naučno-tehnoloških parkova i osposobili da podrže razvoj inovacija u svojim regionima. Biće uspostavljena i posebna šema pre-seed finansiranja (obezbeđivanje početnog kapitala) za startap kompanije u najranijoj fazi razvoja, što će doprineti daljem razvoju ekosistema.

– Sve ovo su pomno pratili mediji u Srbiji, kojima dugujemo veliku zahvalnost na podršci u promociji uspešnih priča i ukazivanju na važnost popularizacije kulture inovacija i tehnološkog predueztništva. Na naše i priče naših kompanija, mlade koji svojim idejama nastoje da menjaju svet i inspirišu druge, nisu ostali imuni ni vodeći svetski mediji, poput Forbsa, koji su takođe tokom 2019. izveštavali o proizvodima i idejama članica NTP Beograd.

Pred nama je sada 2020 – godina u kojoj se Olimpijske igre vraćaju u zemlju izlazećeg sunca, a Britanija napušta EU. U Dubaiju će biti otvoren 2020 World Expo, dok će NASA poslati novu misiju na Mars.

Šta očekuje startape? Svetska  pozornica se puni neverovatnim pričama, idejama i talentima koji ostavljaju bez daha. Konkurencija i izazovi rastu. Kao oblasti oko kojih se diže najviše „buke“ i koje privlače sve veći broj investitora navode se veštačka inteligencija, blockchain i zdravstvo, pa će nas i 2020. sasvim sigurno opskrbiti neverovatnim  inovacijama.

Za startape u Srbiji – kako je pokazalo i Startup Genome istraživanje, koje je 2019. godine prvi put sprovedeno ovde, ekosistem značajno raste (gaming i blockchain su vodeće oblasti) a za dodatno ubrzanje neophodno je više kapitala, naročito u najranijoj fazi.

Verujemo da će naši programi i inicijative podržati i doprineti daljem rastu startap zajednice i razvoju novih tehnologija u svim oblastima.  Najbolje tek dolazi i radujemo se svemu što sledi!

Neka nam 2020 bude najinovativnija godina do sada ?

Vaš NTP tim

Deo naše 2019. pogledajte u galeriji